Tannkjøtt

  1. Hva er tannkjøtt egentlig?
  2. Normalt tannkjøtt
  3. Unormalt tannkjøtt
  4. Hva er en tannhals?
  5. Eksponerte tannhalser
  6. Hvordan eksponerte tannhalser oppstår

Hva er tannkjøtt egentlig?

Som de fleste vet, så er tannkjøttet den lyserøde «huden» man har over og mellom tennene. Det er tannkjøttet som beskytter kjeven og røttene til tennene våre. Tar man ikke godt nok vare på tannkjøttet, så er sjansen stor for at man opplever tannkjøtt som forsvinner, og som ikke kommer tilbake igjen.

Normalt tannkjøtt

Når tannkjøttet har sin lyserøde farge, og er festet godt rundt tennene, så vil vi si at det er normalt tannkjøtt, eller sunt tannkjøtt. Enda bedre er det om tannkjøttet ikke blør når vi pusser tennene eller anvender tanntråd.

Hvis man ønsker å fortsette å ha normalt tannkjøtt, så gjøres dette ved å opprettholde et godt økosystem i munnen, for eksempel gjennom å pusse tennene godt.

Unormalt tannkjøtt

Når tannkjøttet derimot blør eller verker, så kalles det usunt tannkjøtt eller unormalt tannkjøtt. Hvis du blør, så kan det hende at du har tannkjøttbetennelse som har oppstått fordi du ikke har fått fjernet matrester og bakterier fra tennene dine. Disse fester seg ganske enkelt i mellomrommet mellom tennene, hvor det er ekstra vanskelig å få dem vekk.

Fra det punktet du begynner å utøve bedre munnhygiene, så kan det ta ca. 2 uker før du begynner å se resultatene i form av at tannkjøttet ikke blør lengre.

Hva er en tannhals?

Tannhalsen er den delen av tannen din som sitter mellom tannkronen og roten, rett ved kanten av tannkjøttet. Grunnen til at vi har tannkjøtt, er for at det skal beskytte tannrøttene, men også tannhalsen, slik at de ikke får så hard medgang fra alt vi spiser eller gjør.

Eksponerte tannhalser

Hvis du opplever tannkjøtt som forsvinner og tilbaketrekkes, så vil den øvre biten av tannens rot være blottet, slik at den ikke lengre dekkes av tannkjøttet. Dette er det vi kaller eksponerte tannhalser, og siden tannroten ikke er like sterk som tannkronen (den øverste delen av tanna), som omkranses av et sterkt lag med emalje, så kan dette føre til tannproblemer.

Hvordan eksponerte tannhalser oppstår

Noen av de vanligste grunnene til at eksponerte tannhalser oppstår er følgende:

  • Alder: Antallet personer som har eksponerte tannhalser ser ut til å øke med alderen. Denne faktoren får vi ikke gjort så mye med.
  • Tannkjøttsbetennelse: Som nevnt ovenfor, så kan for eksempel fastsittende matrester og bakterier føre til betennelse i tannkjøttet, noe som igjen kan føre til tannkjøtt som forsvinner og trekker seg opp.
  • Munnhygiene: Mange ganger oppstår eksponerte tannhalser fordi man pusser tennene på feil måte. Det er vanlig at folk bruker brede bevegelser, noe som kan skape stor påkjenning på tennene, spesielt på side- og hjørnetennene (det er jo disse som føles mest behagelig å pusse for de fleste). Men det kan også bare være at tannbørsten eller tannkremen man bruker er litt for kraftig.