Rotbehandling

  1. Hva er en rotbehandling?
  2. Grunner for hvorfor man trenger rotfylling
    1. Hva rotbetennelse er og hva det går ut på
    2. Hva er en rotspissbetennelse?
    3. Påtrengende fyllinger og kroner
  3. Hvilke symptomer som oppstår når en død tann nerve skades eller blottes
  4. Hva man kan forvente i løpet av behandlingsprosessen
    1. Er en rotfylling smertefull?
  5. Eventuelle komplikasjoner som kan oppstå
  6. Hva man bør gjøre etter fullendt behandling
    1. Når man eventuelt må bytte rotfylling

1. Hva er en rotbehandling?

Man utfører en rotfylling om pulpanerven i en tann har dødd eller blitt skadet betydelig. Prosessen foregår ved at man tar vekk tannens nerve, og eventuelle bakterier som ligger i rotkanalene og pulpakammeret. Formålet med dette er å gjøre tannen sterkere, slik at man kan unngå å forverre problemet. Rotbehandlingen er av denne grunn helt nødvendig hvis man vil hindre forverrede stadier av rotbetennelse, rotspissbetennelse, og lignende.

2. Grunner for hvorfor man trenger rotfylling

Har det gått så langt at bakteriene kommer i kontakt med pulpanerven, så må man få rotbehandling. Hvilke årsaker er det som kan føre til at tannerven skades? Det vanligste er at det oppstår via rotbetennelse, rotspissbetennelse, eller en fylling eller krone som sperrer pulpanerven.

Hva rotbetennelse er og hva det går ut på

Rotbetennelse forekommer når tannerven ikke får nok blodtilførsel, noe som er et resultat av en skade som har inntruffet nerven. Bakterier har fått fritt lende til å nå nerven gjennom et hull i tanna, hvor de så infiserer den.

Hva er en rotspissbetennelse?

En rotspissbetennelse finner sted helt nederst ved rotspissen, inne i tannkjøttet, når nerven har forvitret etter å ha manglet blodtilførsel i for lang tid. Hvis man ikke forebygger eller gjør noe med rotbetennelser, kan det føre til at bakterier når spissen av rota, og at beinet rundt tannen blir betent (derav navnet «rotspissbetennelse»).

Påtrengende fyllinger og kroner

Hvis disse sperrer for tannerven, kan det føre til nervens død, og at vevet rundt nerven fylles med bakterier.

Det finnes flere grunner for hvorfor man trenger rotfylling, deriblant tannskader, slitte tenner, og sensitive tenner, men vi har valgt å gå inn på de som forekommer oftest. Videre anbefales det å ta hånd om betente tannrøtter så fort man oppdager det, siden det da vil være mer sannsynlig at man får en behandling man blir fornøyd med, og som forebygger betennelser slik at de ikke videreutvikler seg.

3. Hvilke symptomer som oppstår når en død tann nerve skades eller blottes

Det finnes flere måter for å oppdage en tannerve som har dødd, eller blitt skadd eller blottet. En av dem er tannpine, som enten kan være mild eller intens. Visse personer får så vondt at de mister nattesøvnen; for andre trekker tannpinen seg bort etter noen timer eller dager. Det hender også at tannnerven dør uten at man merker det i det hele tatt.

Uavhengig av om man merker symptomer på en nerve som har dødd, eller blitt skadd eller blottet, så må tiltak utføres likevel. En død tannerve kan når som helst føre til at kjevebeinet rundt tanna blir betent, noe som igjen fører til rotspissbetennelse. Hvis man neglisjerer behandling kan det føre til tannbyll – noe som gjør veldig vondt – og feber.

4. Hva man kan forvente i løpet av behandlingsprosessen

For å utrede en nerve- eller rotspissbetennelse utfører tannlegen som regel rotfylling. Hvis man har tatt hånd om problemet tidlig nok, og tannerven lever når man begynner rotbehandlingen, så må man få lokalbedøvelse. Dette er en bra ting, siden man da nesten ikke kommer til å kjenne noen smerter i løpet av prosessen. Hvis det ikke er klart for å starte rotfyllingen umiddelbart, så må man ofte sette inn medisin for å lindre smertene inntil man kan begynne.

Det første tannlegen gjør under rotfyllingen av tanna er å bore et hull, slik at det skal være mulig å nå nerven i rotkanalen. Når dette er gjort, fjernes tannerven og bakteriene som har nådd inn til den, med små filer. Ved rotfylling må det naturligvis fjernes en del av tanna, noe som kan fikses med behandlinger som plastoppbygning og plastfylling ved en senere stund.

Når rotspissbetennelsen behandles er det nødvendig å rense ut rotkanalen flere ganger, noe som gjør at man må dra til tannlegen flere ganger før man får ordnet opp helt i problemet. Fra gang til gang lukkes rotkanalen, slik at rotkanalene ikke skal bli infisert på nytt. Og hvis tannen var i særdeles dårlig tilstand før man fikk rotbehandling, så får man som regel en krone – dette for å styrke tannen, som nevnt tidligere på denne siden.

Er en rotfylling smertefull?

For en del år siden så var det mange som fryktet å få rotfylling, siden det var så vondt. Selv om den samme frykten henger igjen hos mange, så stemmer det ikke lenger at rotfylling er smertefullt; med moderne verktøy er tannlegen nå i stand til å gi en helt smertefri behandling. Man får en bedøvelse, hvor til og med nålen er laget på en måte som minsker smerten man føler – tynn og glatt.

5. Eventuelle komplikasjoner som kan oppstå

Rotfylling er en relativt intrikat behandling, hvor mange faktorer spiller inn i resultatet man får. Det hender at betennelsen ikke går vekk etter utført behandling, noe som gjør at det noen ganger er nødvendig å gjennomgå prosessen flere ganger. Hvis situasjonen viser seg å bli vanskelig for tannlegen din, så har de muligheten til å sette deg over til en spesialtannlege som kan hjelpe deg.

Som ved mange andre behandlinger, så finnes det eventuelle komplikasjoner som kan oppstå ved rotfylling:

  • En behandling man har fått i fortiden kan ha ført til at en rotstift blokkerer en rotkanal. Når dette skjer, er det ikke mulig for tannlegen å utføre rensing av rotkanalen; de må heller få vekk betennelsen ved å operere.
  • I andre tilfeller så er kanskje ikke rotkanalen helt blokkert, men heller begrenset. Da oppstår det en viss sjanse for at rotfilen faktisk knekker i rotkanalen, eller at den slå gjennom siden av roten mens man får behandling. Dette kan skape tannproblemer i fremtiden. Som nevnt ovenfor, så vil du noen ganger få hjelp av en spesialtannlege hvis tilfellet ditt krever en mer komplisert behandling.
  • En annen komplikasjon som kan oppstå ved rotfylling, er at tannen blir misfarget, slik at den får grå- eller blåskjær, siden tannerven er død. I visse tilfeller blir denne misfargingen så sterk at tannlegen vil anbefale kosmetisk behandling. Man kan enten få en krone, som har veldig realistiske farger, eller man utføre tannbleking, som gjør at tennene får en litt mer unaturlig hvit farge.

En rotfylling er en komplisert behandling hvor suksessraten avhenger av dine rotkanalers forhold, situasjonen og om det er oppnådd kontroll med bakteriene. I noen tilfeller forsvinner ikke betennelsen etter en rotfylling og det er dermed nødvendig å gjennomføre mer enn en behandling. Avhengig av din rotkanal forhold kan tannlegen velge å henvise deg til en spesialklinikk.

6. Hva man bør gjøre etter fullendt behandling

Vanligvis føler man kun små smerter i dagene som følger en rotbehandling. Da er det nok med en paracet eller ibux. Har man fortsatt vondt, eller blir smertene større, derimot, så bør man ringe tannlegen.

For at alt skal gå som planlagt, så er det kritisk at tannlegen får sett jevnlig på hvilke resultater rotbehandlingen har gitt, slik at de vet om det eventuelt må til med flere tiltak.

Når man eventuelt må bytte rotfylling

Det anbefales ikke å bytte en rotfylling om man ikke absolutt må. Tannlegen kommer til å bruke røntgen for å følge med på tennene dine som har fått behandling. Det hender at man må bytte ut rotfyllingen etter en del år, på grunn av komplikasjoner som kan oppstå lenge etter selve behandlingen. Grunnen til dette trenger ikke å være en dårlig behandling, men heller at det har oppstått andre tannskader som har gjørt det nødvendig.