Inman Aligner

 • Hva er en Inman Aligner?
 • Hvordan virker Inman Aligner?
 • Når er det mulig å få Inman Aligner?
 • Kan alle behandles med Inman Aligner?
 • Hvordan er behandlingsprosessen?
 • Hvor lang tid tar en Inman Aligner behandling?
 • Kan jeg ta min Inman Aligner ut?
 • Når bør jeg ta min Inman Aligner ut?
 • Gjør det vondt å bruke Inman Aligner?
 • Er det en trygg behandling?
 • Hvor lenge holder resultatet med en Inman Aligner?
 • Snakker jeg normalt med Inman Aligner i munnen?
 • Kan Inman Aligner skade tennene?
 • Hvordan vælger jeg den rette tandlæge og Inman Aligner?
 • Hva er fordelene med Inman Aligner?
 • Hva ulempene med Inman Aligner?
 • Hvorfor har jeg ikke hørt mer om Inman Aligner før?

Hva er en Inman Aligner?

En Inman Aligner er en enkel og avtakbar bøyle som brukes til å rette opp de 6 fremste trangstilte og skjeve tenner i både over- og/eller underkjeven. Inman Aligner er en rask, trykk og rimelig behandling i forhold til andre bøylesystemer.

Inman Aligner er en selvstendig behandling, men den kan med fordel benyttes til å rette opp de fremste tenner, innen andre behandlinger iverksettes f.eks. fasader.

Hvordan virker Inman Aligner?

Inman Aligner er en behandling med en avtakbar bøyle som retter opp de 6 fremste skjeve og trangstilte tenner i begge kjever. Inman Aligner skyver forsiktig de fremste tenner inn i den optimale posisjon i løpet av ganske få uker – ofte varer behandlingen mellom 6-16 uker.

Ved hjelp av moderne nikkel-titan (NiTi) fjærer og to motstridende buer presser tennene inn i den optimale posisjon. NiTi fjærene er elastiske, som gjør at Inman Aligneren kan rette de fremste tenner raskt og effektivt med en kontinuerlig kraftpåføring. Bøylen består av en plastflange med en bøylegren som plasseres på innsiden av tennene og skyver utover. Samtidig brukes en plast-bøylegren på yttersiden av tennene dine som skyver tennene innover. Denne påvirkning fra både innersiden og yttersiden skyver gradvis dine tenner med et forsiktig trykk til ønsket posisjon. Det er ingen kjente allergiske reaksjoner med NiTi legeringen i de mer enn 10.000 behandlinger som har blitt utført over hele verden.

Bildene illustrerer før og etter bilder av behandling med Inman Aligner.

Når er det mulig å få Inman Aligner?

Inman Aligner er til deg som ønsker å rette skjeve og trangstilte tenner foran i munnen. Ved hjelp av Inman Aligner kan det rettes mange forskjellige typer av skjevheter:

 • De fremste tenner som stikker ut.
 • De fremste tenner som peker innover.
 • De fremste tenner som sitter bak andre tenner.
 • De fremste tenner som sitter for tett og overlapper.
 • De fremste tenner som er dreiet ut av stilling.

En Inman Aligner er kun til deg som ønsker å rette de 6 fremste tenner i over- og/eller underkjeven. Hvis du skal ha rettet andre tenner enn de fremste tenner i munnen, kan du se andre tannreguleringsformer, som tar hensyn til kinntennene, her.

Kan alle behandles med Inman Aligner?

De fleste tannlegeklinikker tilbyr ikke Inman Aligner til personer under 18 år.

Inman Aligner er ikke velegnet til alle tannsett, siden valg av tannreguleringsbehandling avhenger av som skal rettes i munnen din. For de fleste som bare må ha rettet fortennene, vil en behandling med Inman Aligner ofte være velegnet.

Inman Aligner krever at du har sunne og friske tenner. Hvis du f.eks. lider av periodontitt, er det ikke mulig å få behandling med en Inman Aligner før sykdomstilstanden er fjernet. Tannlegen vil undersøke tennene dine og deres tilstand, før behandlingen starter. Hvis du har implantater, skal du være oppmerksom på at disse ikke kan rettes med Inman Aligner.

Inman Aligner er en populær behandlingsmetode siden bruken av den avtakbare bøyle kan tilpasses til det daglige livet til pasienten.

Hvordan er behandlingsprosessen?

Det første trinn i behandlingen med Inman Aligner er å finne en sertifisert tannlege som kan avgjøre om du er egnet til behandlingen. Du kan se en liste over sertifiserte Inman Aligner-tannleger her. Eller du kan søke etter en klinikk og velge Inman Aligner som kompetanse under Finn Tannlege seksjonen.

Hvis tannlegen finner deg egnet til behandling med en Inman Aligner, blir det tatt et avtrykk av dine tenner, slik at du kan få din individuelle Inman Aligner. Når Inman Aligneren er ferdig, settes den inn i munnen og justeres etter dine ønsker og ditt tannsett. Inman Aligneren brukes så lenge tannlegen har estimert at behandlingen vil vare.

Underveis i behandlingen skal du til ettersyn/kontroll hos din tannlege hver 2.-3. uke, hvor du får rettet og justert Inman Aligneren etter din endret tannstilling.

Når behandlingen er ferdig og tennene er i ønsket posisjon, anbefales det at tennene holdes på plass så de ikke faller tilbake til startposisjonen. For dette formål festes det ofte en tynn metalltråd bak de fremste tenner, men en avtakbar bittskinne er også en mulighet.

Hvor lang tid tar en Inman Aligner behandling?

Behandlingstiden avhenger av ditt individuelle tannsett, men de fleste behandlinger tar mellom 6-16 uker. I spesielle tilfeller kan det ta lengre tid. Pasienter, som er egnet til behandling med Inman Aligner, opplever ofte behandlingen som rask og effektiv i forhold til andre tannreguleringsteknikker. Du kan henvende deg til din tannlege og få et realistisk estimat av behandlingstiden.

Kan jeg ta min Inman Aligner ut?

Ja det er mulig å ta Inman Aligner ut i løpet av dagen. Det er viktig at du har Inman Aligneren i munnen i min. 18 timer om dagen for optimalt resultat. Det vil si, at du som utgangspunkt kan ta Inman Aligneren ut av munnen i opp til 6 timer i døgnet, uten å påvirke behandlingen.

Du skal altså være oppmerksom på at hvis du avviker fra ovenstående og tar Inman Aligneren ut mer enn 6 timer om dagen i behandlingsperioden, jo lengre tid kan behandlingen ta.

Når bør jeg ta min Inman Aligner ut?

Inman Aligner skal tas ut når du spiser og pusser tenner. Det er viktig at Inman Aligneren ikke tas ut mer enn 6 timer om dagen. Hvis dette er tilfellet, kan behandlingen forlenges.

Gjør det vondt å bruke Inman Aligner?

I likhet med andre former for tannregulering skal tennene venne seg til å ha en bøyle i munnen. Det er derfor helt normalt at dine tenner blir ømme i starten av behandlingen, og dette er bare et tegn på at bøylen forsiktig retter tennene dine til en mer optimal posisjon. Hvis ømheten er uutholdelig, kan den lettes ved hjelp av smertestillende reseptfrie legemidler som f.eks. Panodil.

Er det en trygg behandling?

Inman Aligner er en meget sikker måte å få rettet fortennene. Ved behandling med Inman Aligner vil du ikke oppleve alvorlige bivirkninger av behandlingen. Hvis ikke du har hatt bøyle på før, kan det føles litt merkelig, og spesielt i begynnelsen vil tennene dine kunne føles ømme, når bøylen begynner å trekke tennene i ønsket posisjon.

Hvor lenge holder resultatet med en Inman Aligner?

I likhet med vanlig tannregeluring kan tennene falle tilbake til startposisjonen, hvis du ikke sørger for å vedlikeholde den nye posisjonen etter tannlegens instrukser. Tennene kan flytte tilbake etter måneder eller år, derfor er det viktig, at du vedlikeholder den ønsket posisjon som tennene har oppnådd. Det er to muligheter for forebyggelse:

 1. Du skal ha festet en tynn wire på baksiden av de rettede tenner. Denne tråd holder tennene i den oppnådde, ønsket posisjon, slik at de ikke flytter tilbake. Tråden er ikke synlig og må brukes resten av livet for å hindre at tennene går tilbake.
 2. Du kan bruke en skinne om natten, som sørger for å holde tennene i den oppnådde, ønsket posisjon. Denne skinnen slites og skal skiftes jevnlig med den ekstra kostnaden det innebærer.

Snakker jeg normalt med Inman Aligner i munnen?

I starten er det normalt at din tale påvirkes av å ha en bøyle i munnen, siden den fyller mer enn du er vant til å ha i munnen. Ytterligere kan du i begynnelsen av behandlingen oppleve økt mengde med spytt i munnen som følge av tilstedeværelsen av bøylen. Dette er naturlig og vil avta når kroppen har blitt vant til Inman Aligner. Det skjer veldig enkelt på grunn av det blir oppfattet som mat, når man har fremmedlegemer i munnen, som setter spyttproduksjonen i gang. Kroppen lærer seg etter en stund at det ikke er tilfellet.

Kan Inman Aligner skade tennene?

Inman Aligner er en skånsom form for tannregulering av de 6 fortenner i din munn. En Inman Aligner skader ikke dine tenner. Den gir ganske enkelt et lett trykk på tennene for å gi deg rette tenner.

Hvordan vælger jeg den rette tandlæge og Inman Aligner?

Alle tannleger som tilbyr Inman Aligner behandling skal være sertifisert for å kunne benytte behandlingssystemet. Du kan se en liste over sertifiserte Inman Aligner-tannleger her. Eller du kan søke etter en klinikk og velge Inman Aligner som kompetanse under Finn Tannlege seksjonen.

En Inman Aligner kan bli kopiert ulovlig og en uekte Inman Aligner fungerer ikke skikkelig og langt fra like effektiv som den ekte vare. Dette skyldes Inman Alignerens komplekse oppbygging. Du kan følge nedenstående trinn for å sikre at det er en ekte Inman Aligner:

 • Lasergravering i rammen: En ekte Inman Aligner lages med lasergravering på metallstillet i siden, som venner inn mot kinnet. I den uekte kopi brukes ofte en billig sølvlodding til å forbinde rammen med tannbraketten, som ikke er optimalt eller korrekt. Sølvloddingen gir ofte en ubehagelig metallsmak i munnen når loddingen går i oppløsning. Ytterligere vil sølvloddingen være mer klumpete og etter kort tid i munnen skifte farge til grå-svart.
 • Inman Aligner presentasjons boks: En ekte Inman Aligner kommer alltid i en presentasjons boks med original oppbevaringseske og pasientinstruksjoner.
 • Produsert av et sertifisert Inman Aligner laboratorium.

Hva er fordelene med Inman Aligner?

Inman Aligner har flere forskjellige fordeler i forhold til andre tannreguleringsformer. Det er:

 • Du oppnår riktig fine resultater med kun en bøyle.
 • Raske resultater (6-16 uker).
 • Sikker og skånsom regulering av fortennene.
 • Den settes inn og tas av enkelt og raskt.
 • Den er billigere enn andre bøyler.
 • En rask tannregulering innen fasadebehandling.

Hva ulempene med Inman Aligner?

Inman Aligner er kun velegnet til å rette de 6 forreste tennene i munnen, og det er derfor systemets primære begrensning. Andre tannreguleringsteknikker er derfor nødvendige, hvis du også skal ha rettet opp dine hjørnetenner og kinntenner. Du kan lese mer om de andre tannreguleringsformer her.

Hvorfor har jeg ikke hørt mer om Inman Aligner før?

I Norge er Inman Aligner ennå en ny teknikk til tannregulering, men teknikken er basert på velkjente prinsipper. I USA har Inman Aligner vært benyttet i mer enn 10 år. I England og USA mottaker tusenvis av pasienter behandling med Inman Aligner hvert år, og teknikken blir nå tatt i bruk i resten av Europa.

Flere og flere tannleger i Norge sertifiseres for å lage denne reguleringsbøylen, og du vil derfor oppleve at Inman Aligner blir tilbudt på langt flere tannlegeklinikker enn før. Det finnes over 100 sertifiserte Inman Aligner tannleger i Norge.