Tannkjøttskorreksjon

Formål

Å endre uhensiktsmessig forløp av tannkjøttkanten, f.eks. høye blottlagte tannhalser (enkelt) eller større kosmetiske inngrep (komplisert) i tilfeller der det vises alt for mye tannkjøtt.

Rediger Slett

Behandlingstid

Rediger Slett

Behandlingssted

Rediger Slett

Pris

Rediger Slett

Subsidiert

Rediger Slett

Et ”gummy-smile” er et smil som viser en stor del av tannkjøttet.  Tannkjøttet ses primært ved  fortennene, men kan også være synlig i andre tannregioner. Store mengder synlig tannkjøtt er vanligvis kun et estetisk problem, men kan for noen være svært forstyrrende. Derfor velger noen å endre på smilet ved hjelp av en delvis eller total smile-makeover.

Rediger Slett

Tannkjøttskorreksjon anvendes hvis du ønsker å endre på  tannkjøttsforløpet, tykkelse og form. Endring av tannkjøttet er en ganske smertefri behandling. Ofte skyldes tannkjøttsmilet et misforhold mellom ”rødt” (tannkjøttet) og ”hvitt” (tenner) som kan være forårsaket av:

 • Genetisk arv.
 • Generell sunnhetstilstand.
 • Bivirkning av reseptmedisin mot f.eks. høyt blodtrykk.
Rediger Slett

En tannkjøttskorreksjon kan være en del av en kosmetisk tannbehandling der du ønsker et annet smil. Ved hjelp av en tannkjøttskorreksjon kan tannlegen endre forløpet av tannkjøttskanten og gi deg det ønskede smilet. Behandlingen finner primært sted i de tilfeller der personer har veldig synlig tannkjøtt – tannkjøttet kan enten være meget synlig eller dekker for mye av tennene, især fortennene. Forholdet kan gjøre at tennene ser for korte ut.

At være misfornøyd med smilet kan påvirke selvtilliten. Noen personer unngår å smile eller smiler med lukket munn for å skjule tenner og tannkjøtt. En tannkjøttskorreksjon kan hjelpe deg med å endre dette misforholdet mellom tenner og tannkjøtt, hvis du ønsker det.

Rediger Slett

Hovedformålet med en tannkjøttskorreksjon er å endre tannkjøttets forløp. Dette skjer ved bruk av enten en skalpell eller laserteknologi. Skalpellen eller laseren anvendes til å trimme det tydelige, synlige tannkjøttet som ligger over tennene. Dette er en hurtig og heldigvis ofte smertefri behandling. Ved behandlingen med en skalpell vil tannkjøttet trenge litt lenger tid for å tilheles, mens behandlingen med laseren vil gi den ekstra bonus at tilhelingen er hurtigere. Dette skyldes at laseren forsegler blodkarene under prosedyren. Dette vil bidra til mindre blødning. Etterfølgende behandling av tennene vil typisk være å få fremstilt kroner eller fasader som passer kosmetisk til det nye tannkjøttet.

Mangler det tannkjøtt på visse tenner synes tennene lange, så her er det nødvendig å dekke tannhalsen ved hjelp av en operasjon som strekker det eksisterende tannkjøttet.

Tannkjøttskorreksjon er en enkel prosedyre, som lett  kan hjelpe  både ”tannkjøttsmilet” og ”lange tannhalser”.

Rediger Slett

Prosedyren begynner med en lett lokalbedøvelse for å bedøve området der behandlingen skal foretas. Der anvendes skalpell eller en laser til å fjerne tannkjøttsoverskuddet. Samtidig som det trimmes/skjæres vekk tannkjøtt, omformes tannkjøttet så det passer. Tilhelingsprosessen er forholdsvis rask.

Der kan være visse tilfeller av meget synlig tannkjøtt, hvor det ikke er nok kun å fjerne og omforme tannkjøttet. Hvis dette er tilfellet, kan det bli nødvendig for tannlegen også å fjerne noe av det benet der tennene er forankret (kjevebenet). Det vil være tannlegen som avgjør dette hvis han kan forutse at tannkjøttet etter tilheling fortsatt vil komme for langt ned på tannen. Behandlingen som involverer benet, kan virke mer skremmende på pasienten enn bare å skulle få fjernet tannkjøttet, men det er en enkel prosedyre. Når behandlingen er avsluttet, kan du få tilpasset kosmetiske fasader eller kroner så smilet blir optimalisert og det rette forholdet mellom ”rødt og hvitt” er gjenopprettet.

Rediger Slett

Der er flere fordeler ved tannkjøttskorreksjon:

 • De rette relasjoner mellom ”rødt og hvitt” gjenopprettes.
 • Det er en behandling, som kan endre smilet til det bedre og dermed øke selvtillitten.
 • Det er snakk om en relativt smertefri behandling med lokalbedøvelse.
 • Den etterfølgende tilhelingsperiode er hurtig og enkel ved behandling med laser, men vil ta litt lenger tid hvis det anvendes en skalpell.
Rediger Slett

Som med de fleste prosedyrer som involverer å skjære i vev og ben kan behandlingen være forbundet med risiko.

 • Det kan være behov for å fjerne ben for å optimere det kosmetiske sluttresultat.
 • Fjerning av mye tannkjøtt kan gjøre det vanskeligere for tilhelingsprosessen av det involverte området. Det kan oppstå hevelse, og det kan være risiko for ytterligere korreksjonsbehandling.
 • Ulempen ved korreksjon på  lange tannhalser er at tilstanden kan vende tilbake da de ofte skyldes gal tannbørstemetode og for heftig børsting med en for hard tannbørste.
Rediger Slett

Omkostningene ved tannkjøttskorreksjon avhenger av hvilken form for behandling du ønsker. Følgende faktorer har innflytelse på prisen:

 • Mengden av vev som skal kontureres.
 • Mengden av vev som skal strekkes.
 • Om behandlingen utføres ved hjelp av laser eller konvensjonell skalpell.

En tannkjøttspesialist vil sannsynligvis koste mer enn en allmenn tannlege på grunn av sin utdannelse, erfaring samt faglige ekspertise.

Innhent prisen for tannkjøttsprofilering hos tannlegen, før behandlingen igangsettes. Korreksjon er som regel en del av forbehandlingen innen en større kosmetisk behandling.

Rediger Slett