Tannkjøttbetennelse

Formål

Behandle tannkjøttbetennelse og skape sunne forhold i tannkjøttet.

Rediger Slett

Behandlingstid

Krever flere konsultasjoner på klinikken, og tiden avhenger av graden av betennelsen.

Rediger Slett

Behandlingssted

Hos de fleste tannleger, tannpleiere og sertifiserte klinikkassistenter. 

Rediger Slett

Pris

Avhenger av antall besøk.

Rediger Slett

Subsidiert

Helfo gir ikke støtte ved behandling av gingivitt.

Rediger Slett

Tannkjøttbetennelse (gingivitt) er en betennelse i tannkjøttet og årsaker er typisk mangelfull tannhygiene. Betennelse i tannkjøttet er relativt ufarlig, så lenge behandling av sykdommen startes så snart som mulig. Deretter vil tannkjøttet bli sunt igjen ved å opprettholde en god munnhygiene.

Rediger Slett

Alle kan bli utsatt for sykdommen. Tannkjøttbetennelse skyldes ofte dårlig munnhygiene – alle bakterier er ikke blitt fjernet under den anbefalte daglige rengjøringen. Betennelsen oppstår fra det faktum at bakterier sitter fast i tannkjøttet, mellom og på tennene. Dermed oppstår plakk og senere forkalking til tannstein, som igjen er fundament for mer plakk. Tannkjøttet påvirkes av bakterienes avfallsstoffer og matrester, og ved denne eksponering dannes en lomme mellom tannen og tannkjøttet, og betennelse langs tannkjøttet oppstår.

På bildene illustreres den gradvise utvikling av en tannkjøttsbetennelse fra gingivitt til periodontitt.

Rediger Slett

Et sunt tannkjøtt er tett og har en granulert overflate. Hvis du har betennelse i tannkjøttet vil du oppleve at tannkjøttet er hovent, betent, rødlig og ømt, og kan løses. Ved tannkjøttbetennelse økes tendensen til å blø etter tannbørsting og rengjøring av tannmellomrom med tannstikkere, tanntråd eller interdentalbørster. Blødningen skyldes betennelsen i det løse tannkjøtt og spesielt ved tannkjøttskanten.

Hvis tannkjøttbetennelsen ikke blir behandlet, blir lommene rundt tennene dypere. Til sist vil betennelsen nå inn til kjevebeinet og føre til periodontitt, som er en alvorlig tannsykdom. På bildene kan du se den gradvise utvikling av tannkjøttbetennelse. Du bør derfor kontakte legen, hvis du har symptomer på tannkjøttbetennelse.

Rediger Slett

Tannkjøttbetennelse forsvinner i løpet av få dager ved riktig behandling. Tannkjøttet blir sunt, når plakk og tannstein fjernes, og tennene deretter blir rengjort skikkelig. Det er ikke selv mulig å fjerne tannstein, og derfor er det ofte nødvendig med tannrensing hos tannlegen så tannkjøttbetennelse unngås. Plakk kan fjernes ved tannbørsting og ved rengjøring av overflatene mellom tennene. Derfor bør du opprettholde god munnhygiene så ytterlige behandling kan unngås. Du kan lese mer om god munnhygiene her.

 

Rediger Slett

Tannlegen fjerner plakk og tannsten du har på tennene akkurat når du kommer til tannlegen, derfor er det viktig at du fortsetter å holde tannkjøttet og tennene rene. Tannkjøttsbetennelse kan forhindres ved å opprettholde en god munnhygiene ved hjelp av tannpuss og bruk av enten tannstikkeretanntråd eller interdentalbørster. Når du rengjør tennene og mellomrommene forhindres bakteriebelegg og bakterieansamlinger som forårsaker tannkjøttsbetennelse. Du kan lese mere om god munnhygiene her.

Du kan minimere risikoen for betennelse i tannkjøttet ved:

  • Å børste tenner 2 gange daglig (etter måltider) og bruke tanntråd, tannstikker eller interdentalbørster i mellomrommene.
  • Å ikke røyke eller bruke andre former for tobakk (nedsetter blodgjennomstrømmingen).
  • Å gå til regelmessige, forebyggende kontroller hos tannlege eller tannpleier.
  • Å sørge for sunn kost.

Hvis du ikke klarer å holde tennene tilstrekkelig rene, vil du oppleve at tannkjøttsbetennelsen vender tilbake i løpet av 2-3 uker. Hvis ikke tannkjøttbetennelsen behandles, kan den videreutvikle seg til en alvorlig tannsykdom, periodontitt. Derfor bør du kontakte tannlegen hvis du har mistanke om at du har tannkjøttsbetennelse slik at du unngår at det utvikler seg videre til periodontitt.

Rediger Slett