Protese

Formål

Erstatning av manglende/dårlige tenner og gjenoppbygning av tyggeevnen. 

Rediger Slett

Behandlingstid

1 dag til 4 uker.

Rediger Slett

Behandlingssted

Hos tannleger og kliniske tannteknikere.

Rediger Slett

Pris

Rediger Slett

Subsidiert

Rediger Slett

Proteser brukes som erstatning for manglende eller dårlige tenner. Proteser er en avtakbar løsning som også kan kalles for et gebiss. En protese er designet til å ligne og fungere som dine egne, naturlige tenner og det omkringliggende vev. Dagens proteser kan se veldig realistiske og naturlige ut, samtidig med at de føles komfortable.

Rediger Slett

Proteser brukes til å erstatte manglende eller dårlige tenner i munnhulen. Tap av tenner kan skyldes forskjellige årsaker som periodontitt, karies og traumer.  At du mangler en eller flere tenner, kan ha en negativ virkning på din selvtillit pga. et endret utseende, bitt og evne til å tygge maten. Dine tenner gir struktur og støtte til dine kinn, derfor kan en manglende tann resultere i slappe og innfallende kinn, som får deg til å se eldre ut. Det er derfor viktig at dine manglende tenner erstattes så snart som mulig.

En protese settes derfor inn i munnen og fungerer som dine egne tenner for å unngå et sammenfall av kjevebeinet. 

Rediger Slett

Under den første konsultasjonen vil tannlegen vurdere dine behov og foreta en grundig undersøkelse for din egnethet for proteser. I de tilfeller hvor dine gummer er veldig flate, kan det være nødvendig å forbehandle både de eksisterende tenner og evt. gummer før man kan begynne en behandling.

Rediger Slett

Det finnes forskjellige former for proteser til erstatning av ditt tanntap, og valget avhenger av din nåværende bein- og tannstatus.

Delprotese
Mangler du et par tenner brukes en delprotese ofte. En delprotese er en avtakbar stålbøyle med tenner. Delproteser kan foruten å erstatte tap av tenner også hindre at dine eksisterende friske tenner flytter seg, og dermed endrer deres plassering. Se bilde 1 og 2 (støpt delprotese).

Overgangsprotese
En overgangsprotese er understøttet av gummen (proteseunderlaget) og har enkle bøyde bøyler. Denne brukes hvis du mangler et par tenner og resttannsettet er i dårlig forfatning, så du må ha fjernet flere tenner etterpå. Denne protesen kan lett utvides i takt med at det trekkes flere tenner ut. Protesen er laget av akryl. Se bilde 3.

Helprotese
Hvis du mangler alle dine tenner – både overmunn og undermunn – kan en komplett helprotese være løsningen for deg. Generelt er helproteser laget av akryl.

Den moderne kosmetiske tannpleie har et bredt spekter av materialer som er tilgjengelige for produksjon av proteser. Din tannlege kan opplyse deg om de forskjellige muligheter – bl.a. den nyeste, fleksible Valplast kosmetiske protese. Se bilde 4.

Rediger Slett

En teleskopprotese er en avtakbar kombinert delprotese. Den avtakbare delen minner om en støpt delprotese, men forskjellen er at det ikke er synlige bøyler på teleskopprotesen. En teleskopprotese er til deg som kun har få, mindre stabile tenner igjen.

Prosedyren
De få tenner blir forberedt til bratte, nesten firkantede spisser, hvor det blir tatt avtrykk av kjeven og tennene. Deretter fremstiller laboratorieteknikeren gullkapsler til tennene og den avtakbare delen, som skal kunne gli ned over kapslene.  Kapslene monteres ved sementering på tennene. Hvor det er en spiss med kapsel, er det tilsvarende en hulhet i den avtakbare del av erstatningen. For eksempel hvor det er 4 avkortet tenner (spisser), er det tilsvarende 4 hulheter i delprotesen.

Fordeler med teleskopprotese:

 • Det er ikke synlige bøyler.
 • Konstruksjonen stabiliserer lett løsnet tenner.
 • Erstatter tanntap.

Ulemper med teleskopprotese:

 • Du må holde kapslene og den avtakbare del av protesen ren. Dette gjørs ved å ta den løse del ut og deretter rengjøre denne og hulrommene. 
Rediger Slett

Hvis det dreier seg om et resttannsett – dvs. det er stadig tenner i kjevene – vil den første konsultasjon foregå hos din tannlege, siden en klinisk tanntekniker ikke trenger å slipe på tenner. Ved tannløshet vil konsultasjonen bli foretatt hos en klinisk tanntekniker.

Påfølgende vil det bli tatt et avtrykk av dine gummer og/eller resttannsett. Deretter vil avtrykket bli støpt ut til gipsmodeller og brukes som modell til å fabrikkere din protese, så den er laget nøyaktig etter forholdene i din munn og tannlegens presise spesifikasjoner.

I tilfelle at tennene dine skal behandles eller trekkes ut, har dine gummer og omkringliggende vev bruk for å helbrede, før de endelige proteser blir laget. I slike tilfeller kan en midlertidig protese settes inn for at helbredelsesprosessen får den nødvendige tiden til helbredelse, og at du ikke skal måtte gå tannløs i denne perioden. Helbredelsen kan ta flere måneder og derfor kan det blir nødvendig å endre den midlertidige protesen underveis.

Rediger Slett

Tannproteser holdes på plass av det undertrykket som oppstår mellom dine gummer, spytt og selve protesen. I tilfelle du mangler spytt, kan det brukes fiksativ (protese-klister) mellom gummer og protese.

Helproteser kan ha en tendens til å løsne og forårsake problemer når du forsøker å spise bestemte matvarer. Dette ubehag kan minskes ved å fastsette tannproteser ved hjelp av forutgående behandling med implantater. Denne behandlingen kan derfor hjelpe deg med bekymringer om at protesen vil løsne eller falle ut.

Flere pasienter velger behandling med implantater, siden implantatene sitter bedre fast. På tross av en høyere pris har implantatbehandlingen gitt en stor forbedring av livskvalitet hos pasienter, siden de får ”faste tenner” igjen.

Bildet illustrerer en trykknapp protese - en protese klikket fast på implantater (trykknapp).

Rediger Slett

Nedenfor finner du retningslinjer for hvordan du vedlikeholder din protese:

 • Protesen må holdes ren på alle tidspunkter. Hvis din protese begynner å samle belegg eller flekker, som ikke kan fjernes med normal tannbørsting, kan din tannlege gi protesen en profesjonell rensing. 
 • Besøk din tannlege regelmessig for å sikre at dine proteser er i god stand og fortsatt passer til underlaget. Formen på gummene og underliggende bein endrer seg med tiden. Hvis protesen er løs kan den forårsake irritasjon og betennelse i underlaget og dermed skape problemer ved å spise og snakke.
 • Når du ikke bruker din tannprotese, anbefales det på det sterkeste, at du pusser protesen og setter den i et glass kaldt vann. Du kan evt. tilføye spesielle rengjøringstabletter i vannet.
 • Du må alltid pusse og skylle protesen, evt. med vanlig såpe, før du setter den tilbake i munnen.
 • Om natten bør du ta protesen ut så gummene får pause og luft. Så kan de bli fuktet av ditt naturlige spytt, som vil holde gummene friske.
Rediger Slett

Levetiden på protesene avhenger av mange forskjellige faktorer som hvordan du passer dem og hvor mye du bruker dem. Ytterligere er vanlig slitasje og aldring normalt. Over tid kan proteser bli løse som følge av endringer i din munn. Dine gummer kan krympe, og dit bitt vil endre seg. I dette tilfelle har du enten bruk for en endring av din protese eller en ny protese. Det tar typisk 6-10 år for munnpartiet å innstille seg forandringene i munnhulen, derfor skal det forventes nye proteser hvert 6-10 år.

Protesenes levetid er forutsatt at du opprettholder en optimal munnhygiene og vedlikeholder protesen etter forskriftene. 

Rediger Slett

Det kan nevnes en rekke fordeler med del- og helproteser:

 • Du kan få noe å tygge med.
 • Du beholder avstanden mellom kjevene, så ditt kjeveledd ikke belastes uhensiktsmessig.
 • Du kan smile igjen.
 • Du får fylt et innfallet ansikt ut igjen.
Rediger Slett

Som med andre behandlingsmetoder er det også en rekke ulemper ved bruk av proteser:

 • Du kan oppleve ubehag i gummene ved å spise harde ting.
 • Harde eller elastiske matvarer vil kunne få protesen til å løsne seg.
 • Du kan oppleve problemer med irritasjon, små sår og betennelse.
 • Proteser krever spesielle rengjøringsmidler, instruksjoner og ekstra oppmerksomhet i forhold til alternativer.
 • Proteser kan løsne og se unaturlige ut, hvis ikke de matcher ditt tannkjøtt.
 • Ved proteser kan metallkanter og bøyler være synlige i munnhulen.
 • Beintap er ofte problem for folk som har hatt tannproteser i mange år.
Rediger Slett

Alternative metoder til å erstatte manglende tenner er implantater og broer. Disse to behandlingsmetoder er faste løsninger, hvor protesen er avtakbar. 

Rediger Slett