Fjerning av visdomstann

Formål

Å fjerne en visdomstann.

Rediger Slett

Behandlingstid

10 min. - 2 timer.

Rediger Slett

Behandlingssted

Hos de fleste tannleger og tannpleiere eller kjevekirurg.

Rediger Slett

Pris

Rediger Slett

Subsidiert

Rediger Slett

En visdomstann er en del av det permanente tannsett som består av 32 permanente tenner. Normalt har du 4 visdomstenner som er plassert bak dine bakerste kinntenner både i over- og underkjeven. Selve tannfrembruddet av visdomstennene skjer mellom 17-26-års alderen, og noen opplever symptomer fra lett irritasjon til smerter i området i denne forbindelse. Det er dog langt fra alle som enten merker eller får visdomstenner. Du kan lese mer om visdomstenner her.

Rediger Slett

Det kan forekomme mild sårhet i området når tannen bryter gjennom slimhinnen/tannkjøttet i munnen. Ytterligere kan det oppstå midlertidig betennelse i tannkjøttet rundt en delvis frembrutt visdomstann. Det skyldes at bakterier opphoper seg i tannkjøttslommen og det kan gi følgende symptomer:

 • Sårhet.
 • Rødhet.
 • Hevelse.
 • Problemer med å åpne munnen optimalt.
 • Vanskeligheter med å svelge.
 • Dårlig smak i munnen.
 • Øm hevelse under kjeven.

Betennelsen i tannkjøttet rundt en visdomstann kan behandles, men det kan være nødvendig å fjerne visdomstannen hvis betennelsen er gjentakende. Hvis du opplever ovennevnte symptomer bør du kontakte din lege og få undersøkt dine tenner nærmere. 

Rediger Slett

En visdomstann blir kun fjernet i tilfelle av at den gjør skade. Hvis du opplever et vedvarende problem med en visdomstann, er den beste behandling oftest å fjerne visdomstannen. Et supplerende røntgenbilde kan vise hvordan dine visdomstenner er plassert i kjeven. Ut fra bildet kan tannlegen vurdere om det er nødvendig å fjerne en eller flere av visdomstennene.

Generelt skal visdomstenner fjernes hvis en eller flere av problemene er til stede:

 • Hvis det ofte er betennelse og hevelse i tannkjøttet.
 • Hvis det er hull (karies) i visdoms- og/eller nabotannen, fjernes visdomstannen ofte ved hjelp av en tanntrekking, og nabotannen kariesbehandles så den kan bevares.
 • Hvis det er en fordypet tannkjøttslomme mellom visdoms- og nabotannen (periodontitt).
 • Hvis visdomstannen plager nabotannen i kjeven.
 • Hvis det er en cyste rundt visdomstannens krone. I sjeldne tilfeller kan en cyste utvikle seg rundt visdomstannens krone. Som regel er en slik cyste i kjeven ufarlig, men bør fjernes sammen med visdomstannen. Grunnen er at en del av kjeven kan bli skjøvet ut av stilling, hvis cysten og visdomstannen ikke fjernes. 
Rediger Slett

Visdomstenner kan fjernes enten ved å bli trukket eller operert ut. Hvis visdomstannen er fullt frembrutt, vil den bli trukket ut som andre tenner. Er visdomstannen kun delvis eller slett ikke frembrutt, vil en operasjon være fremgangsmetoden for å få fjernet tannen.

Før en visdomstann blir fjernet, tar tannlegen et eller flere røntgenbilder for å se hvordan tannen og roten er plassert i kjeven. En visdomstann kan være vanskelig å fjerne avhengig av bl.a. beliggenhet av og i det omkringliggende bein; derfor vurderer tannlegen alltid om de selv kan gjennomføre operasjonen eller om pasienten må henvises til en spesialist i kjevekirurgi.

Når en visdomstann skal fjernes foregår det smertefritt i lokalbedøvelse evt. supplert med lattergass og en beroligende tablett. En enkel tannuttrekking blir som regel hurtig gjort ferdig ved at tannlegen løsner tannen, og deretter fjernes. Ved en operasjon åpnes det opp til visdomstannen gjennom tannkjøttet. Ofte blir en del av tannbeinet fjernet for å få adgang til visdomstannen. Når tannen er eksponert, tas den ut. I noen tilfeller er det nødvendig å dele tannen slik at den kan bli tatt ut i flere deler. Etter visdomstannen er blitt fjernet, skylles munnen grundig med fysiologisk saltvann. Tannlegen syr deretter ditt tannkjøtt sammen med silketråd, som fjernes 5-7 dager etter. Tannlegen vil orientere deg om de forholdsregler du skal følge under helbredelsestiden.

I noen tilfeller kan det være behov for å fjerne alle fire visdomstenner. I så fall kan én side visdomstenner i overkjeven/underkjeven ofte fjernes på én gang, og så kan den ikke-opererte siden brukes til å tygge med.

Rediger Slett

Å få fjernet en visdomstann er som regel uten komplikasjoner, men det kan være en liten risiko for samme ved behandlingen.

I noen tilfeller kan det oppstå betennelse i operasjonssåret og dette vil medføre sterke og hamrende smerter. Ved en alvorlig betennelse er det risiko for utvikling av feber og ubehag samt dårlig ånde og dårlig smak i munnen. En kur med antibiotika kan i slike tilfeller være nødvendig. Det er derfor viktig å komme til kontroll og etterbehandling hos tannlegen.

I andre tilfeller er korken av størknet blod, som fyller ut hullet i kjeven, gått i oppløsning. Symptomene på denne komplikasjonen er en veldig smertefull tilstand, hvor smertene trekker opp i øret. Komplikasjonen behandles ved å legge et lokalt desinfiserende og smertestillende stoff i hullet.

Ved fjerning av en visdomstann er der en minimal risiko for å skade kjevenerven, som ligger i nærheten av visdomstannens rot. Hvis kjevenerven ligger nær visdomstannen kan nerven bli skadet under behandlingen. De følgende symptomer kan være nummenhet, prikking eller en sovende følelse i deler av underleppen. Derfor er det viktig at tannlegen tar et røntgenbilde innen behandlingen, så tannlegen kan vurdere hvor nærme visdomstannens rot og kjevenerven er plassert i forhold til hverandre. Ofte vil symptomene etter operasjonen være forbigående, men i sjeldne tilfeller kan de være vedvarende. 

Rediger Slett

Hvis du har fått fjernet en visdomstann kan du oppleve følgende:

Blødning
Lett blødning: I løpet av det første døgnet er det vanlig at det forekommer lett blødning. Blodet vil blande seg med spyttet ditt, men er ufarlig og krever ingen behandling. For at unngå blødning skal følgende retningslinjer følges:

 • Unngå å skylle munnen de første 2 timene. Deretter kan du drikke kald drikke.
 • Unngå å røre såret med tunge, fingre osv.
 • Unngå å suge eller slikke i såret.
 • Unngå fysisk anstrengelse de første par dagene.

Sterk blødning: Hvis du opplever sterk blødning, skal du bite sammen på et stykke sterilt gassbind, bomull eller et rent lommetørkle i 30 minutter. Hvis du fortsatt har blødning i form av blodklumper skal du kontakte klinikken, tannlegevakten eller legevakten.

Smerter og hevelse
Når bedøvelsen forsvinner, er det vanlig å føle ømhet og/eller lettere smerter i munnen. Etter de fleste behandlingene er det normalt at det oppstår hevelse på grunn av veskeansamlinger i vevet. Hevelsen kan minskes ved at legge en ispose på kinnet i 15 minutter av gangen med 15 minutters mellomrom. Hevelsen kan føles litt øm og kan forsterkes  de 3 første dagene. Deretter kulminerer hevelsen og vil forsvinne ca. 1 uke etter behandlingen. Det er vanlig at kinnet kan bli blå-gult, men det blir mindre etterhvert.

Tannlegen vil i noen tilfeller skrive ut smertestillende tabletter til deg. Det er viktig å ta disse tablettene mens lokalbedøvelsen fortsatt virker - også selv om du ikke har smerter. Opplever du sterke smerter på tross for tablettene, skal du kontakte klinikken, tannlegevakten eller legevakten. Opplever du kraftige smerter etter 3 dager, kan det være et tegn på ytterligere komplikasjoner som krever behandling. Du bør derfor kontakte klinikken.

Vanskeligheter med å svelge og nedsatt gapeevne
Etter behandlingen kan det være vanskelig å svelge og du kan få nedsatt gapeevne. Dette krever ikke ytterligere behandling, for det vil forsvinne med tiden.

Betennelse
Et par dager etter inngrepet kan det oppstå betennelse. Symptomene er forverring av smerter, evt. feber og/eller hevelse som er hard, varm og rød. Det er riktignok sjeldent, men det skjer. Fra alle sår kommer normalt en svakt gulaktig væske, som kan gi en dårlig smak i munnen men er et ledd i tilhelingen. Derfor er det ikke nødvendigvis en ny betennelse.

Rediger Slett

Etter behandlingen anbefales det at du følger disse rådene:

Kosten
Den første dagen etter behandlingen anbefales det kun å spise flytende og kald/lunken kost. Varm drikke bør unngås det første døgnet da det kan forårsake ekstra kraftig blødning. I de etterfølgende dagene bør man spise myk kost med en gradvis overgang til normal kost. Det er best å tygge på motsatt side så unngår du at det samler seg så mange matrester i såret.

Trening
De første par dagene etter behandlingen anbefales det at du forholder deg i ro og unngår for store fysiske anstrengelser noe som kan overbelaste såret og forårsake etterblødning.

Tannpuss og munnskyll
Det er viktig å sørge for at munnen holdes ren. Hvis ikke munnen blir rengjort, er det en større risiko for at det oppstår en betennelse i såret. For at holde såret og stingene rene skylles munnen med klorhexidin 2 ganger daglig inntil trådene er blitt fjernet. Tennene børstes som vanlig, men du må ikke at børste såret og trådene for hardt.

Alkohol
Alkohol øker blodtilførselen til såret, så overdrevent inntak kan forårsake etterblødninger. Alkohol forstyrrer og sinker sårets tilhelingsprosess. Derfor bør alkohol unngås det første døgnet.

Røyking
Nikotin har en negativ påvirkning på tilhelingen av såret derfor anbefales røykestopp i tilhelingsfasen.

Rediger Slett