Krone

Formål

Å beskytte den gjenværende del av din tann som har blitt skadet, knekt eller ødelagt.

Rediger Slett

Behandlingstid

1 dag til 4 uker.

Rediger Slett

Behandlingssted

Hos de fleste tannleger.

Rediger Slett

Pris

Rediger Slett

Subsidiert

Rediger Slett

En tannkrone er en restaurering som beskytter den gjenværende del av tannen din som har blitt skadet, knekt eller ødelagt. En krone er med på å styrke din eksisterende tann, så både bitfunksjonen og estetikken gjenopprettes. Tannkroner kalles også hetter, fordi en krone sitter som en hatt utover den eksisterende tann og dekker over tannens resterende ytre overflate.

Bildet illustrerer et før og etter bilde av en behandling med en fortannskrone.

Rediger Slett

Det kan være forskjellige årsaker til at du trenger en krone:

 • Hvis din tann har vært utsatt for betydelig forfall eller forsømmelse og det er ikke nok tannsubstans til å foreta en plast- eller porselensfylling. Det er viktig for å fremdeles opprettholde bitfunksjonen.
 • Hvis en stor del av tannen din er knekket av pga. eksempelvis traume eller for store fyllinger, og tannen ikke kan bygges opp ved hjelp av plastfyllinger, er en kronebehandling den riktige løsning.
 • Hvis du har en lesjon på tannen og ønsker ekstra beskyttelse, er en krone optimal. Lesjon i tennene kan være tenner med store hull (karies), gamle misfargede plast- eller porselensfyllinger eller gamle kroner.
 • Hvis du etter ekstraksjon av en tann har fått en implantat skrue til et implantat, skal den tapte tann erstattes og en ny krone monteres på distansen av implantatet.
 • En rotbehandling svekker tannen. Derfor er det ofte bruk for en krone for å styrke og holde sammen den svekkede tann.
 • Hvis du skjærer tenner (bruksisme) slites og ødelegges tennene. Gi den ødelagte tannen en krone, kan være et godt alternativ. Det kan imidlertid også være en løsning å sette plast på og la den bli slitt ned, og deretter gjenta plastbehandlingen for å bevare den naturlige tann.
 • Hvis du spiser et dårlig kosthold kan du bli utsatt for syreskader, slik at tennene oppløses så mye at den eneste mulighet er å forsyne den ødelagte tannen med en krone.
 • Av kosmetiske årsaker kan du velge porselenskroner for å forbedre estetikken av ditt smil.
Rediger Slett

For å kunne sette en krone skal det være tilstrekkelig høyde på den nåværende preparerte tannrest. Så lenge tannen ikke er delt på langs, er det mulig å lage en krone. 

Rediger Slett

Kronene kan lages i en rekke forskjellige materialer. Det veksles mellom gullkrone, metallkeramikk-krone (MK-krone) og fullkeramisk krone. Det er mange forskjellige merker og typer av porselenskroner. Kostnadene ved produksjonen varierer i takt med materialet som brukes – jo bedre kvalitet, jo høyere pris.

Gullkroner
Kroner av gull har i flere generasjoner vært ansett som det mest holdbare fyllingsmaterialet i tennene og det er det fortsatt, så lenge forskriftene blir fulgt. Gullet kan bli slitt, så det ”går hull” i kronen eller i kantene av innlegget. I så fall må den skiftes.

Metallkeramikk-krone (MK-krone)
En keramisk krone er en legering av edle metaller og en fusjon med porselen. Det edle metallet er innerst, og porselenet er det ytterste skall. Fargen på kronen passer til din egen tanns nyanse. Det er en holdbar løsning, men porselen/metall-bindingen er det svake ledd og kan være årsaken til at kronen ikke holder kosmetisk under kraftig belastning. Blir porselenet utsatt for betydelig slitasje, kan metallet bli synlig.

Rediger Slett

Fullkeramisk krone (ren porselen)
Kroner laget av ren porselen har blitt mer og mer populært i tannpleien. Dette er på grunn av porselenets kosmetiske egenskaper, men må regne med kortere holdbarhet på grunn av mindre trekkstyrke.

 • Zirkonium-kroner: Mest brukt i jekslene, siden de er tette i fargen, som ellers kan skape et litt ”dødt” utseende i fortennene.
 • Procerakroner: De første porselenskroner som brukes til fortennene. De avløser i stor grad de metallkeramiske kroner pga. de kosmetiske egenskaper.
 • Cad-Cam-kroner: Referer mest til at kronen er laget av et digitalt bilde, og deretter blitt oppmalt. Enten lager laboratoriet en skanning av avtrykket som tannlegen har sendt, eller så skanner tannlegen selv med en digital skanner. Følgende digitale skannere er de mest brukte: Cerec, Trios, iTero og Plan-scan.
 • E-max-kroner: Kroner laget av et spesielt sterkt porselen under høyt trykk – enten som blokker for Cad-Cam bruk hos tannlegen eller på tannteknisk laboratorium av teknikere.
 • Empress-krone: En presset porselenskrone.
 • Cerinate: En sterk porselenskrone.

Stålkroner
En spesiell, prefabrikkert stålkrone brukes i barnetannbehandling til å holde tannen på plass i stedet for å trekke den ødelagte tannen ut. Denne er karakterisert som Rockey Mountain.

Rediger Slett

Du starter med en konsultasjon med din tannlege hvor dere drøfter alle behandlingsmuligheter og inngår en avtale. Det første trinnet i behandlingen er å forberede tannen, hvor kronen skal påføres. Dette utføres ved å rense tannen, fjerne alle lesjoner og forme tannen ved hjelp av et diamantbor (et tannlegebor som sliper tennene). Hele økten foregår under lokalbedøvelse. Formen på tannen er tilspisset så det er plass til kronen kan festes.

Når tannen er forberedt, tas et avtrykk av tennene dine – enten ved hjelp av konvensjonell eller digital avtrykksteknikk. Et konvensjonelt avtrykk tas ved hjelp et spesielt avtrykksmateriale fylt i en avtrykksskje. Det ferdige avtrykk blir deretter sendt til et dentallaboratorium, som bruker avtrykket for å lage en krone.

Fargeprøven foregår enten på klinikken eller hos laboratorieteknikeren. Det tar vanligvis mellom 2-3 uker for teknikeren å produsere kronen. I mellomtiden vil tannlegen tilpasse en midlertidig krone – typisk plastkrone – til deg for å dekke og beskytte den forberedte tann. På ditt neste besøk fjernes den midlertidige krone ved å etse det ytterste lag på den forberedte tann. Dette gjøres for å gi tannen (tannstumpen) en grov overflate, så sementen har en god overflate å binde (lime) fast på. Din tannlege setter kronen på tannstumpen for å kontrollere funksjon, farge og estetikk samt kanttilpasning. Når både du og behandleren er fornøyd med resultatet, blir kronen sementert på plass.

De fleste tannleger tilbyr digitale avtrykk i stedet for de konvensjonelle. Et digitalt bilde blir tatt av dine tenner, som sendes videre til dentallaboratoriet eller til tannlegens egen fresemaskin. Har tannlegen en fresemaskin, kan behandlingen gjøres på ett besøk. Du kan lese mer om digitale avtrykk her.

 

Rediger Slett

Etter du har fått en krone, skal du sørge for å gå til kontroll og holde avtalene med din tannlege. Ytterligere er det viktig at du vedlikeholder dine tenner ved å opprettholde en optimal munnhygiene. Du kan lese mer om optimal munnhygiene her.

Rediger Slett

Kronens holdbarhet avhenger i stor grad av hvordan du vedlikeholder dine tenner. En tannkrone krever samme grad av omhu og oppmerksomhet som dine naturlige tenner. Hvis du har gode munnhygiene vaner, går til kontroll hos tannlegen, ikke skjærer tenner og har en tann-vennlig diett, kan en krone i høy kvalitet forventes å holde 10-15 år. Du kan lese mer om kroners garanti her.

Rediger Slett

Fordelen med en krone er dens holdbare løsning. Hvis kronen blir vedlikeholdt, forventes den å holde i 10-15 år.

Rediger Slett

Som med andre behandlingsmetoder er det ulemper. Ved en krone kan det nevnes:

 • Det tar tid å venne seg til kronens funksjonalitet.
 • Det er en dyrere løsning.
Rediger Slett

Kroner bør ikke være det første valg hvis formålet er å forbedre estetikken av tennene dine. Ved kroner skal tannlegen forberede og dermed fjerne en betydelig del av den opprinnelige tannsubstans ved inngrepet. Mindre omfattende alternativer til fullkroner kan være behandling med plastfasader. Kroner er påkrevet hvis styrken av en resttann skal økes, eller støtten for ny restaurering er kompromittert. Fasader og bundet plastrestaureringer er bare så sterk som den bærende tann. 

Rediger Slett

Et implantat eller avtakbar protese festet til de andre tennene kan erstatte bruk av en krone.

Rediger Slett

Hvis du har en løs krone, ta kontakt med tannlegen din og få en tid så snart som mulig. 

Rediger Slett

Smerter og bivirkninger varierer fra person til person. De fleste opplever følgende:

 • Ingen bivirkninger.
 • Ømhet – oppleves ved for høye kroner.
 • Smerter – ses ved skade av roten.
Rediger Slett