Digital skanning

Skanning av tenner er en ny avtrykksteknikk  ved hjelp a digitale skannere. Tennene skannes ved hjelp av et digitalt kamera, hvorfra data overføres til et softwareprogram. Ut fra dette bearbeider tannlegen eller tanntekniker de innkomne data og lager dine kroner og broer digitalt. Dataene videresendes til en slipemaskin som freser ut de nye kronene direkte.

Rediger Slett

Der er ulike fordeler med digital skanning:

  • Presist avtrykk av preparerte tenner.
  • Mindre ubehag for pasienten i forhold til den konvensjonelle avtrykkstaking.
  • Preparering, avtrykk og krone/bro kan fremstilles på et besøk.
  • Pasienten må ikke gå med midlertidig erstatning (provisorium) om erstatningen fremstilles med en gang.
Rediger Slett

Klinikkene anvender forskjellige skannere. De mest alminnelige skannere er:

  • Cerec-skanneren.
  • Trios-skanneren.
  • ITero-skanneren.
  • Plan-skanneren.

Det hender at tannlegen oppkaller kroner eller broer etter skanningssystemet f.eks. Cerec-krone.

Det er flere av skanningssystemene som har en fresemaskin i tillegg til den digitale avtrykksteknikken. Fresemaskinen kan lage broerkroner og fasader med det samme den mottar data. Derved kan du som pasient trenge bare et besøk hos din tannlege.

Rediger Slett

Når du skal få laget kronerbroerfasader eller porselensinnlegg på tennene dine, tar tannlegen et avtrykk av dine tenner for å tilpasse disse til dine tenner. Den digitale avtrykksskanner kan ta mer presise avtrykk av dine tenner enn den konvensjonelle avtrykksmetode. Du kan lese mere om avtrykk her.

Rediger Slett

Vanligvis vil du kun bli skannet ved fremstilling av kroner, broer, fasader og porselensinnlegg. I de fleste tilfeller behøver tannlegen ikke å skanne mer enn en gang, men under visse omstendigheter - feil i det digitale billede osv. – må det skannes på nytt.

Rediger Slett

At få tatt et digitalt avtrykk er smertefritt. Det lille kameraet som brukes til å skanne tennene kan føles rart i munnen. Prosedyren er meget kortvarig i forhold til den konvensjonelle avtrykksteknikk, hvilket mange finner ubehagelig. Du kan lese mere om konvensjonelle avrykk her.

Rediger Slett