Tannbleking

Formål

For å få tennene til å være hvitere.

Rediger Slett

Behandlingstid

Fra 1 time til 4 uker.

Rediger Slett

Behandlingssted

Hos de fleste kosmetiske tannleger.

Rediger Slett

Pris

Rediger Slett

Subsidiert

Rediger Slett

Ofte blir tannbleking brukt hvis du er misfornøyd med den nåværende nyanse og farge på tennene dine. Tannbleking er en prosess som medfører hvitere og lysere tenner.

Bildene illustrerer et før og etter bilde av en behandling med profesjonell tannbleking.

 

Rediger Slett

Det finnes ulike typer av tannblekingsbehandlinger. De fleste tannlegeklinikker tilbyr to typer blekingsprosesser:

  • Lasertannbleking på klinikk.
  • Profesjonell tannbleking med hjemmekit.

I begge metodene brukes midlet peroksid når tennene blekes. Jo høyere konsentrasjon av peroksid, desto større er virkningen av tannblekingen. Men det er samtidig en større risiko for bivirkninger slik som overfølsomhet og skader på det omliggende tannkjøtt og lepper. Ønsker du å bleke tennene dine uten profesjonell rådgivning, kan det bestilles et hjemmekit på nettet. Men det er en god idé å vurdere hvilket konsekvenser det kan ha. Det anbefales at tannbleking gjøres i samråd med tannlegen din.

Rediger Slett

Lasertannbleking foregår på klinikken og involverer en laserlyskilde og lysaktivert blekingsgel til å bleke tennene med. Normalt tar prosedyren ca. 1-2 timer og gir et intensivt blekingsresultat. Mange tannleger anbefaler lasertannbleking som en start, hvor behandlingen bør følges opp med profesjonell hjemmebleking.

Rediger Slett

Før en lasertannbleking lages, må du til konsultasjon og forundersøkelse hos din tannlege for å sikre at tennene dine er egnet til tannbleking. Underveis vil du også motta nødvendig informasjon om mulig risiko og bivirkninger, som behandlingen kan medføre. Etter konsultasjonen vil de fleste tannklinikker be deg underskrive en samtykkeerklæring for å bekrefte at du har full forståelse for behandlingens fordeler og risikoer.

Før tannblekingsbehandlingen vil en tannlege eller tannpleier foreta en scaling og polering, hvor du får renset tennene dine grundig for overfladiske flekker, tannstein og ujevnheter. Dette vil forbedre tennenes utseende betydelig, så tennene fremstår lysere og hvitere.

Det neste skritt er å foreta en fargeprøve av dine tenners farger og nyanser. Dette kan gjøres ved å bruke enten en tannfargeskala eller ved hjelp av et digitalt foto av tennene dine. Ofte brukes begge metoder. Når fargeprøven er tatt, forbereder tennene og det omkringliggende vev til behandlingen. Blekingsgelen inneholder normalt en høy konsentrasjon av peroksid (opp til 6%), derfor vil tannlegen beskytte området med tannkjøttet så det kun er tennene som blir utsatt for blekingen. Dette foregår med at tennene dekkes til med bomullsruller og en beskyttelseskinne, som stivner i munnen, når den plasseres på tennene og utsettes for ultrafiolett lys. Ytterligere brukes en kinn- og leppeholder til å holde lepper og kinn vekk fra tennene. Det er veldig viktig at din tannlege beskytter ditt tannkjøtt og lepper ved å bruke beskyttende materialer for å unngå evt. skader eller etsning av mykt vev.

Under behandlingen brukes beskyttelsesbriller for å beskytte øynene mot laserlyset og forhindre evt. skader ved uønsket sprut av peroksid. Mange klinikker tilbyr ”DVD-briller”, som pasienten kan benytte til å se en film mens behandlingen finner sted.

Ved hjemmebleking brukes en lavere konsentrasjon av peroksid, derfor er det mindre risiko for skader. Det eksisterer dog sterke hjemmetannbleking-kit som har forårsaket dårlige brannsår og etsninger av lepper og tannkjøtt. Derfor bør tannbleking alltid gjøres i samråd og etter konsultasjon med en tannlege.

Etter at tennene er dekket av beskyttende materialer, påføres blekegelen på overflaten av tennene. Deretter tennes laserlyset som aktiverer gelen. Noen blekesystemer bruker ikke en aktiverende laser, og mange tannleger hevder at laseren ikke gjær noe forskjell for sluttresultatet. Hvis du føler at leppene dine eller tannkjøttet begynner å brenne eller svi, må du si det øyeblikkelig til din tannlege.  Etter ca. 15 minutter fjernes gelen, tennene skylles og prosessen gjentas ytterligere to ganger.

Til slutt vil tannlegen skylle blekegelen vekk og fjerne beskyttelsen. Deretter blir et kontroll fotografi tatt, og /eller fargen blir sammenlignet med fargeskalaen for å vurdere det endelige resultatet. Resultatene er momentant og vil som regel være mest synlig i starten, siden nyansen på tennene kan være opp til 5-10 nivåer lysere. 

Rediger Slett

Et sett for hjemmetannbleking er forsynt med profesjonell blekingsgel og individuelle skinner, som er fremstilt av en tanntekniker. Som oftest brukes settet til oppfølging etter en bleking utført av en klinikk. For å kunne bruke et profesjonelt sett for hjemmetannbleking må det tas avtrykk av tennene dine hos tannlegen ved hjelp av et spesielt tannlegesett (avtrykksmateriale i en avtrykksskje). Avtrykket brukes til å lage en gipsmodell av tennene dine. Denne modell brukes til å produsere en individuell tannblekningskinne designet etter avtrykket ditt. Når denne skinnen er produsert (normal varighet er 5-10 dager), må du bruke den i kombinasjon med en profesjonell tannblekingsgel, levert av tannlegen din.

Tannblekingsgelen brukes til du er fornøyd med resultatet. Innen de 7 første dagene vil du som oftest kunne se den største forandring av fargen, hvor de påfølgende dager har som hensikt å stabilisere den oppnådde, initiale endring av fargen. Det tar vanligvis 2-3 uker, avhengig av tannblekingssystemet og tiden skinnene er i munnen. Noen behandlere foreskriver at skinnene skal brukes over natten, mens andre anbefaler 1-2 timer om dagen. Profesjonell sett for hjemmetannbleking gir permanente resultater over en lengre tidshorisont, mens en lasertannbleking tilbyr raske og synlige resultater. En kombinasjon av disse to metodene anbefales, siden det gir det beste resultat på både kort og lang sikt. 

Rediger Slett

Det er viktig å få tannlegens vurdering av egnethet til tannbleking under den første konsultasjonen. Mange menneskers tannsett er ikke egnet, som kan skyldes tannkjøttsykdommer (f.eks. periodontitt) eller tannsunnhetsproblemer (f.eks. karies).

Hvis du har fått en krone, plastfylling eller lignende behandlinger i tannsettet, vil en tannblekingsbehandling ikke endre fargen på disse fyllingene. Derfor kan det være nødvendig å få skiftet alle de gamle fyllingene, så de passer den nye hvite fargen på tennene.

Rediger Slett

Effekten av blekingen varierer mye fra individ til individ og avhenger også i en viss grad på typen av bleking. Noen mennesker reagerer optimalt på tannbleking og vil få mye hvitere tenner, mens andre kun vil se en liten forskjell etter behandlingen. Personer med sterkt misfarget tenner har tendens til å oppnå mer synlige resultater enn personer med kun litt misfarget tenner. Tannlegen din vil være i stand til å gi råd om de sannsynlige resultater etter første konsultasjon.

Rediger Slett

Noen pasienter opplever ingen smerter eller overfølsomhet i tennene etter tannbleking. Det er imidlertid mange pasienter som opplever overfølsomme tenner under og etter behandlingen. Dette merkes ofte som sporadiske, skarpe og stikkende smerter fra tennene (f.eks. ising). Kald og varm drikke frarådes i løpet av de første 48 timene etter endt behandling.

Følsomheten opphører vanligvis etter 48 timer, men hvis symptomene varer over lengre tid, skal tannlegen kontaktes. Noen tannleger tilbyr en fluorbehandling under eller etter blekingsprosessen for å redusere følsomheten og ekstra gel kan gis for hjemmebruk. Selve settet for hjemmebleking inneholder ofte ekstra fluorgel til samme formål.  

Rediger Slett

Det finnes mange forskjellige merker av profesjonelle tannblekingssystemer som hver hevder å gi de beste resultatene.  De mest populære systemene er Zoom! ® som er vist på TV i Extreme Makeover, Opalescence ®, BriteSmile ®, White Smile og det nyeste Enlighten system. Hvert system har sine fordeler og ulemper, derfor er det en god idé å få din tannlege til å gi råd om hvilket system er best egnet til tennene dine.

Rediger Slett