Avtrykk

Det er ingen pasienter som har like tenner, derfor er det nødvendig å ta et avtrykk av det individuelle tannsettet. Ved hjelp av avtrykkene kan tannlegen fremstille en kopi av tannsettet eller bruke det til fremstilling av f.eks. krone, bro eller tannproteser. Heretter kan den ferdige, tilpassede løsning settes inn i det gjeldende tannsettet.

Konvensjonelle avtrykk
Den konvensjonelle avtrykksteknikken har eksistert i mange år og er derfor også det mest brukte på klinikkene. Det konvensjonelle avtrykk tas ved hjelp av ulike materialer som påføres tennene med en avtrykkskje.  Tennene dine blir hermed omgitt av avtrykksmassen og lager et avtrykk i materialet. Heretter sendes det ferdige avtrykket til dentallaboratoriet.

Digitale avtrykk
Siden 2012 er det digitale avtrykket for alvor blitt utbredt. Med den moderne teknologi er det mulig å ta et tredimensjonalt, elektronisk bilde av kjeve og tenner. Tannlegen lager enten kronen selv ved hjelp av en slipemaskin på klinikken eller sender avtrykket elektronisk videre til et dentallaboratorium/tannteknikker, som så fremstiller kronen eller broen.

Som pasient vil du ofte oppleve denne metoden som mindre ubehagelig, lettere og hurtig i forhold til konvensjonelle avtrykk. Ved hjelp av digitale avtrykk unngås skjeer og former som normalt skal stivne i munnen når man tar avtrykk. Ytterligere kan tenner og kjever studeres nøye fra flere forskjellige vinkler, og bildet kan forstørres. Det er en meget presis avtrykksmetode.

Rediger Slett

Tannteknikk er funksjonelle og estetiske løsninger for pasienter som har behov for erstatningstenner. I den forbindelse utarbeider en tannlege et avtrykk av pasientens tannsett, deretter fremstilles produktet på et dentallaboratorium.

Rediger Slett

En tanntekniker arbeider på et dentallaboratorium. En tanntekniker fremstiller proteser (hel-eller delproteser), kroner eller broer etter tannlegens anvisning. Formålet er å erstatte pasientens tapte tenner og gjenskape tyggefunksjonen. Tannteknikeren tilpasser arbeidet etter pasientens naturlige tenner i forhold til fargenyanse, størrelse og fasong. Hver pasient er unik og behøver derfor også individuelle løsninger.

Rediger Slett

Et dentallaboratorium er et laboratorium der det fremstilles kronerimplantaterbroer og proteser. På laboratoriet fremstiller og reparerer laboratorieteknikeren forskjellige tannerstatninger i samarbeid med tannlegen, så tannerstatningen lever opp til kundens behov, ønsker og forventninger.

Tannlegepraksisen sender avtrykket av pasientens tenner til laboratoriet som støper en modell i gips og utarbeider den ferdige protese eller krone i det ønskede materialet.

Rediger Slett

Broerkroner og proteser kan fremstilles i forskjellige materialer:

  • Gull: Oppbygninger, innlegg, finérkroner, gullbroer, rotkapper.
  • Metallkeramik: Mk-kroner og mk-broer.
  • Stål: Finérkroner, mk-kroner, Maryland broer, implantatbroer, Unitors- avtagbare proteser.
  • Titan: Kroner og broer.
  • Helkeramik: Cercon inlay/onlay, kroner og broer, Procera kroner og broer, Empress inlay/onlay, facader og kroner samt fasader.
  • Kompositt, plast: Provisorier, innlegg, kroner og broer.
  • Zirkonoxyd: Kroner og broer.
Rediger Slett