Tannsmykker

Formål

Å få festet pynt på tennene.

Rediger Slett

Behandlingstid

15-30 min.

Rediger Slett

Behandlingssted

Vanlige tannleger.

Rediger Slett

Pris

Rediger Slett

Subsidiert

Rediger Slett

Et tannsmykke er et lite 2-mm smykke til å sette på tennene. Tannsmykker brukes som pynt – som alle andre smykker på kroppen: halskjeder, øredobber, ringer osv.

Rediger Slett

Smykket limes (bondes) på emaljeoverflaten på samme måte som plast bondes som fylling i tennene. Tannsmykket sitter derfor fast og er ikke avtakbare som kroppssmykker. 

Rediger Slett

Alle kan få tannsmykker så lenge det er emalje på tannen. Som en anbefaling, vil det være en god idé å bare sette smykker på allerede velholdte tenner, siden smykket i seg selv tiltrekker ekstra oppmerksomhet ved sin tilstedeværelse. Hvis nabotennene er stygge, blir de dermed også ofre for den økte oppmerksomheten.

Rediger Slett

Smykkene er i seg selv ikke skadelig. Som med all tannbehandling er det viktig at munnhygienen er optimal så det ikke oppstår hull i tennene, syreskader osv. 

Rediger Slett

Limen kan løsne av emaljen. Er den laget etter forskriftene, holder den som en vanlig fylling

Rediger Slett

Det finnes mange tannsmykker i forskjellige motiver og farger. Utvalget varier fra klinikk til klinikk, så spør den aktuelle klinikken hvilket utvalg de har. 

Rediger Slett

Når tannsmykket festes brukes lim (bonding) og denne bonding kan løsnes. Overflatene på smykkene kan slites slik de ser matte ut over tid. Plasten som brukes til limingen, kan som all annen plast misfarges.

Rediger Slett

Piercing er en dekorasjon som kan gjøres hvor som helst på kroppen. Den mest vanlige piercing er å få hull i ørene for øreringer.

Piercinger er ofte sett i munnhulen – enten i tungen, leppene eller kinnene. Det er en risiko for at piercingen kan slå emaljefliser av tennene dine, som vil medføre ising og sprekker.

Vær derfor oppmerksom på de skadelige bivirkninger med piercing og tenner, hvor emaljen kan bli slått av med en etterfølgende behandling som følge. 

Rediger Slett