Tannbyller

Formål

Å drenere tannbyllen/absessen og finne frem til årsaken.

Rediger Slett

Behandlingstid

Avhengig av årsak og omfang.

Rediger Slett

Behandlingssted

Hos de fleste tannleger og tannpleiere eller spesialister i kirurgi.

Rediger Slett

Pris

Er avhengig av behandlingens omfang og tidsforbruk.

Rediger Slett

Subsidiert

Avhenger av hvilken form for behandling som er nødvendig.

Rediger Slett

En tannbyll (absess) er en ansamling av puss, som kan oppstå etter skader på tennene der den innerste delen av tannen, pulpa , blir betennt og dør. Betennelsen kan også oppstå som følge av bakterieansamlinger i tannkjøttslommene og omkring tennene. En tannbyll oppleves vanligvis som en meget smertefull tilstand. I løpet av noen dager vil tannbyllen vokse seg større, inntil vevet ikke lenger kan holde på trykket. Deretter vil der gå hull på tannbyllen, og betennelsen vil flyte ut. Når der er gått hull på tannbyllen, vil smerten avta og området der tannbyllen er vil oppleves som ømt.

Rediger Slett

Alle har risiko for å få en tannbyll, men det er ikke alle som får det. En tannbyll oppstår i et dødt vev, som er utsatt for bakterier. Bakteriene vil danne en betennelsestilstand som gir symptomer som hevelse, rødme, varme og smerte. Bakterieinfeksjonen fra skader i pulpa hoper seg opp i vevet, benet rundt rotspissen og danner en lomme ved tannens rot. Hvis ikke betennelsen finner en vei ut, utvikles en tannbyll som går ut fra rotspissen.

Der er forskjellige faktorer som øker risikoen for en tannbyll:

Tannbyller utvikles i dødt vev og tannkjøttslommer med bakterier. De kan også oppstå, hvis bakterier har mulighet for å trenge inn til pulpa.

Det er viktig å finne frem til årsaken for tannbyllen og fjerne årsaken. Hvis ikke årsaken fjernes, vil byllen ofte komme igjen. Det kan også være en risiko for at betennelsen sprer seg med blodbanen til andre deler av kroppen, noe som kan være ytterst alvorlig.

Rediger Slett

Ofte oppdages en tannbyll ved at du kjenner at det strammer og dunker i det aktuelle område av munnen. Hvis du trykker på området, vil det føles ømt og hovent. Huden kan være rød og varm, evt. med feber.

De typiske symptomer man oppleves ved en tannbyll, er vedvarende smerter, hevelse i kinnet samt følsomhet for kalde og varme temperaturer. Symptomer man kan ha ved tannbyller er:

 • Vedvarende, dunkende tannverk.
 • Hevelse i ansiktet, halsen eller kinnet.
 • Rødme.
 • En følelse av at det strammer i munnen.
 • Ømhet ved svelging og tygging.
 • Følsomhet for kalde og varme temperaturer.
 • Feber.
 • Ømhet og hevelse under kjeven eller i halsen.
 • Plutselig forekomst av illeluktende eller dårlig smakende væske i munnen
 • Dårlig allmenntilstand.

Hvis du opplever en eller flere av ovenstående symptomer eller andre tegn på en tannbyll, anbefales det at du straks henvender deg til tannlegen. Opplever du dårlig allmenntilstand, feber og hevelse i ansiktet eller på kinnet, bør du også kontakte tannlegen eller tannlege/legevakten. Symptomene kan indikere at betennelsestilstanden har spredt seg til kjeven og det omkringliggende vev – eller i verste tilfelle til andre deler av kroppen via blodbanen, hvilket kan være farlig. Du bør derfor alltid kontakte tannlegen, hvis du får en tannbyll.

Du vil oppleve at du blir raskt bedre straks hvis der går eller stikkes hull på tannbyllen. Det er dog viktig å kontakte tannlegen, så den reelle årsaken til tannbyllen kan lokaliseres og behandles.

Rediger Slett

Målet med behandlingen av en tannbyll er å tømme tannbyllen, fjerne betennelsen og finne frem til årsaken. I første omgang sikter behandlingen på å fjerne tannbyllen ved å drenere betennelsen, stoppe spredningen og dannelsen av ytterligere betennelse. Der skjæres hull på tannbyllen, så betennelsen kan få renne ut. Noen ganger kan det være nødvendig å bevare drenagen lenger, da legges et dren i tannbyllen. Drenet skal skiftes daglig, inntil det ikke lenger er mer betennelse i byllen. Heretter kan årsaken til tannbyllen finnes, og den egentlige behandling kan påbegynnes. Behandlingen av en akutt tannbyll suppleres ofte med en form for antibiotika.

Årsaken til en tannbyll kan ofte finnes ved hjelp av en alminnelig undersøkelse hos tannlegen og supplerende røntgenbilder. Selve behandlingsformen vil være avhengig av årsaken til byllen. Behandlingen kan f.eks. være en rotbehandling eller tannrensning, der tannkjøttslommen renses for bakterier. I noen tilfeller er det nødvendig å fjerne en tann hvis det er denne som er årsaken til byllen er å finne her.

Hvis tannbyllen og årsaken til denne blir fjernet i tide vil du som regel ikke oppleve senfølger. Hvis ikke tannbyllen drenes, kan betennelsen spre seg til kjeven og andre deler av kroppen via blodbanen. Dette kan medføre blodforgiftning som er en livstruende tilstand. Derfor er det viktig å oppsøke tannlegen, så tannbyllen og dens årsak kan bli behandlet, og ytterligere komplikasjoner kan unngås.

Hvis tannbyllen brister, vil smerten minske betraktelig. Det er dog fortsatt nødvendig med behandling, for en tannbyll og dens årsak forsvinner ikke uten behandling.

Rediger Slett

Du bør alltid kontakte tannlegen og bestille time hvis du får en tannbyll. I mellomtiden kan du selv stikke hull på byllen med en steril nål for å fjerne trykket. Heretter skal du skylle munnen med klorhexidin blandet med rent vann for å minimere risikoen for spredningen av infeksjonen. Tannlegen ser nærmere på tannbyllen og dens årsak når du kommer dit.

Mens området omkring tannbyllen tilheler, anbefaler tannlegen ofte følgende:

 • Å skylle munnen med varmt saltvann. Det kan lindre smerter og ubehag.
 • Å ta smertestillende medisin. Tannmerter og lett tannpine kan lindres med Iboprufen (Ibux) og Paracetamol.

Du kan forhindre forekomsten av tannbyller ved å opprettholde en god munnhygiene og sørge for å gå til tannlegen regelmessig. Dette er essensielt for å unngå f.eks. karies, periodontitt samt rotbetennelse, som ofte er årsaken til tannbyller. Du kan lese mer om opprettholdelse av en god munnhygiene her.

Rediger Slett