Periodontitt

Formål

Å behandle og forebygge periodontitt.

Rediger Slett

Behandlingstid

Krever flere konsultasjoner.

Rediger Slett

Behandlingssted

Hos de fleste tannleger, tannkjøttspesialister og tannpleiere.

Rediger Slett

Pris

Avhenger av graden av periodontitt.

Rediger Slett

Krav på refusjon

Helfo gir refusjon.

Rediger Slett

Periodontitt er en tannkjøttsykdom som starter med en betennelse i tannkjøttet og senere sprer seg til kjevebenet. Starten har med andre ord vært ubehandlet tannkjøttsbetennelse (gingivitt) som har spredt seg til det dypereliggende vev. Langsomt har den alvorlige tannkjøttsbetennelsen medført at dét vevet som fester tannen, brytes ned og symptomene kan være at tennene blir løse og til slutt kan falle ut. Tannkjøttet kan bli sundt igjen etter behandling, men festet, benet med fibre, som støtter tannen, er mistet og kan ikke gjendannes. Periodontitt er en langsomt utviklende, kronisk sykdom, og det vil alltid være risiko for at sykdommen vender tilbake – især ved den minste forsømmelse av optimal munnhygiene.

Rediger Slett

Periodontitt er en vanlig folkesykdom. Risikoen for at få sykdommen øker i takt med alderen og ikke tilstrekkelig munnhygiene. Sykdomsbildet starter med at tannkjøttet blir betent som følge av bakterieansamlinger i tannkjøttslommene (lomme) og på tennene ved tannkjøttskanten. Og betennelsen kan utvikle seg til periodontitt hvis ikke tilstanden behandles. Dybden av tannkjøttslommene kan måles ved hjelp av en lommemåler for å se hvor langt en eventuell periodontitt har utviklet seg. Bakteriene angriper tannens festeapparat og bryter langsomt ned vevet som fester tannen til kjevebenet. Dette medfører et varig tap a periodontale fibre, en dypere tannkjøttslomme, beintap samt senere en løsnet tann. Jo mere alvorlig periodontitten er, jo dypere blir tannkjøttslommene og mere alvorlig beintap – med andre ord: Resultatet vil være, at tennene blir løsere og løsere og kan til sist falle ut, eller må fjernes.

Faktorer som øker risikoen for å utvikle periodontitt:

  • Røyking.
  • Dårlig munnhygiene
  • Svekket immunforsvar.
  • Stress.
  • Er arvelig disponert.
  • Har systemiske sykdommer, f.eks. diabetes.
Rediger Slett

Periodontitt er en videreutvikling av tannkjøttsbetennelse, derfor vil du oppleve samme symptomer som ved tannkjøttsbetennelse. Du vil oppleve at tannkjøttet er hovent, betent, ømt og rødt, og ofte har det en økt tendens til å blø ved tannbørsting og rengjøring av tannmellomrom med tannstikkeretanntråd eller interdentalbørster.

Tannkjøttsbetennelsen utvikler seg ofte ubemerket til periodontitt. Ved alvorlig periodontitt ser man at tannkjøttet trekker sig tilbake og gjør tannens rot synlig. Noen opplever at tennene endrer stilling i takt med at tannkjøttslommen blir dypere, benet forsvinner og tennene blir mer mobile. Betennelsestilstanden kan også medføre dårlig ånde. Jo mere alvorlig periodontitt du får, jo mere vil tannhalsene bli blottet. Tennene dine vil kanskje samtidig bli mer følsomme for kulde, varme, søt og syrlig mat- og drikkevarer, og symptomene vil føles som korte, skarpe jag.

Hvis du opplever ovenstående symptomer, bør du kontakte tannlegen, så større skader kan unngås og forebygges.

Rediger Slett

For at tannsykdommen kan stoppes, skal periodontitt behandles hos tannlegen. Det skjer ved hjelp av periodontittbehandling der tannstein og bakterier i tannkjøttslommen, på tennerne og rotoverflaten fjernes. Rotoverflaten blir samtidig glattet. Det kan være nødvendig med en lokalbedøvelse, hvis tannkjøttet og rotoverflatene er ømme. Etter endt behandling er det viktig at du sørger for å opprettholde en sunn munnhygiene, så tannsykdommen ikke utvikler seg ytterligere. Du kan lese mer om god munnhygiene her. Du kan alltid spørre din tannlege eller tannpleier til råds. De kan henvise til spesielle teknikker og hjelpemidler som er nødvendige for renhold av dine tenner.

I noen tilfeller kan tannlegen ved gjenoppbygge det tapte festet med en operasjon - spesielt hvis det kun er enkelte tender, som er rammet av alvorlig periodontitt.

I tilfeller med veldig dype tannkjøttslommer kan en tannkjøttsoperasjon være nødvendig for å stoppe sykdommens videreutvikling. Inngrepet vil foretas under lokalbedøvelse og vil være uten større ubehag etterpå.

Nedenfor er det vist et før og etter bilde av en pasient, som er blitt behandlet for periodontitt.

Hvis tennerne mistes som følge av periodontitt, er fremstilling av en helprotese ofte løsningen for å erstatte tanntapet. En anden løsning vil være å sette inn implantater og tilhørende implantatbro/krone.

Rediger Slett

Periodontitt er en kronisk lidelse, derfor vil der alltid være mulighet for at sykdommen vender tilbake. Dette er især tilfellet hvis tennene ikke rengjøres ordentlig..

For å forhindre periodontitt bør du:

  • Opprettholde en ordentlig og sunn munnhygiene ved å følge tannlegens eller tannpleierens instruksjoner, børste tenner og rengjøre tannmellomrommene med tanntrådtannstikkere eller interdentalbørster.
  • Gå til forebyggende undersøkelse hos tannlegen eller tannpleieren. Disse personene kan følge med på evt. Periodontittutvikling ved å ta ekstra røntgenbilder og måle tannkjøttslommenes dybde.
  • Få regelmessig forebyggende periodontittbehandling hos tannlegen eller tannpleieren.
  • Ikke røyke.

Hvis ikke du sørger for å opprettholde en god munnhygiene, vil periodontittbehandlingen derfor kun senke farten på sykdommens utvikling – ikke stoppe den. Det anbefales derfor at du passer på tennene og følger retningslinjene tannlegen din gir deg.

Rediger Slett