Tannrensing

Formål

Å gjennomføre en grundig rensing av tennene.

Rediger Slett

Behandlingstid

15-30 min – i noen tilfeller lengre tid.

Rediger Slett

Behandlingssted

Hos de fleste tannpleiere og tannleger.

Rediger Slett

Pris

Rediger Slett

Subsidiert

Rediger Slett

En tannrensing foregår typisk ved at tannlegen eller tannpleieren starter med en undersøkelse av din munn og tannsett for å sjekke om alt er i orden. Deretter fjernes plakk, og forkalket belegg, tannstein. Til en viss grad kan tannpleieren eller tannlegen også fjerne misfarginger som stammer fra f.eks. kaffe, te, vin og tobakk. Etterfølgende blir dine tenner pusset.

Rediger Slett

En tannrensing er nødvendig for å opprettholde en god munnhygiene og sunne tenner. Formålet med en tannrens er å behandle og forhindre bakterielle opphopinger og forebygge tannsykdommer. Hvis du ikke sørger for å gjennomgå en jevnlig tannrensing hos tannlegen, kan du risikere at bakterier opphoper seg og danner plakk. En bakterieopphoping utvikler seg til tannstein som etterfølgende danner enda et lag med plakk og tannstein, og denne prosessen fortsetter hvis det ikke det handles. Hvis plakk og tannstein ikke fjernes med jevne mellomrom, risikerer du å få alvorlige problemer med tennene.

På illustrasjonen kan du se et tannsett med plakk, samt et før og etter bilde hvor en tannrensing har blitt foretatt.

Rediger Slett

Manglende tannrensing vil ha negative konsekvenser for dine tenner og munnhygiene. Hvis ikke det blir gjennomført en jevnlig rensing av tennene hvor belegg fjernes, kan der utvikles betennelse i tenner, tannkjøtt og gum. Med andre ord dannes det grobunn for tannkjøttsykdommer som gingivitt, periodontitt og karies. I slike tilfeller kan det føre til permanent skade på bein og tenner, og i verste fall må tennene fjernes på grunn av disse sykdommene. Du bør snakke med din tannlege eller tannpleier om hvor ofte du bør gjennomføre en tannrensing, da behovet er individuelt og reglene for offentlig støtte er forskjellig alt etter hvilke type pasient du er.

 

Rediger Slett

Først vil en tannrensing som regel bestå av at tannlegen eller tannpleieren foretar en grundig undersøkelse av munnen og tennene. Etterfølgende vil tennene bli renset for blod og harde belegg. Det eksister flere forskjellige behandlingsmetoder når det skal gjøres en tannrensing.

I den tradisjonelle metoden for behandling brukes de klassiske mekaniske  håndinstrumenter, mens de nyere metoder er basert på en tannrensing ved hjelp av vann under trykk og høyfrekvente svingninger, også kalt ultralyd. Sistnevnte metode er særlig fordelaktig hvis du som pasient lider av tannlegeskrekk, siden behandlingen er mer skånsom og mindre tidskrevende.

Rediger Slett

Det er essensielt å opprettholde en god munnhygiene med å pusse tenner minst to ganer om dagen (etter måltider) samt å bruke tanntråd, tannstikkere eller interdentalbørster.

Plakk- og tannsteindannelse kan forebygges med:

  • Mat og drikke: Unngå mange mellommåltider, syrlige eller sukkerholdig matvarer, sukkerpastiller.
  • Pusse tenner: Sørg for å pusse tennene, helst etter måltidene, supplert med rensing av tannmellomrommene regelmessig.
  • Konsultasjon: Foreta en tannrensing min. 1 gang i året.

Du kan lese mer om opprettholdelse av en sunn munnhygiene her.

Rediger Slett

Behovet for tannrensing er individuelt og avhenger av formen og posisjonen på tennene dine og egen evne til å opprettholde en god munnhygiene.

Det er derfor forskjellig fra person til person hvor ofte det er nødvendig å få renset tenner hos en tannlege eller tannpleier – noen må til ettersyn og tannrensing 3-4 ganger om året, andre må hvert ½ år eller kan nøyes med 1 gang om året. Du bør derfor konsultere en tannlege eller tannpleier for å høre hva som er nødvendig i ditt tilfelle. 

Rediger Slett