Munnskyll

Munnskyll er beregnet til å rense munnen for bakterier og anses som et supplement til å opprettholde en god munnhygiene. Selvom du anvender munnskyll skal du pusse og rense tennene som anbefalt, for den erstatter ikke daglig tannpuss. Du kan lese mer om tannpuss her.

Munnskyll kan gi deg friskere pust hvis du opplever problemer med dårlig ånde. Dog er det en god idé å rådføre deg med tannlegen før bruk, da munnskyll ikke løser de reelle problemene men bare gir en kortvarig følelse av en ren munn.

Rediger Slett

Munnskyll anvendes som et midlertidig supplement til den daglige tannpleien. Vedvarende bruk anbefales sjeldent, med mindre der er en særlig grunn til det. Bruken av munnskyllevæske avhenger av dine individuelle behov, derfor bør du kontakte en tannlege, som kan gi deg råd.

Som regel anvendes munnskyll etter et kirurgisk inngrep i munnhulen, da tannpuss ofte ikke er mulig i det opererte område. Tannlegen anbefaler klorhexidin eller hextril som har en antibakteriell virkning og er effektivt virksomt på infeksjoner forårsaket av bakterier. Klorhexidin eller hextril er kun en midlertidig hjelp for å opprettholde god munnhygiene, da varig bruk misfarger tenner og tunge.

Der eksisterer også munnskyll med fluor som forebygger hull i tennene. I dag inneholder de fleste tannkremer mellom 1.000 og 1.450 ppm fluor, mens munnskyll oftest inneholder det halve. Munnskyll er derfor ofte overflødig, da den daglige tannpussen med tannpasta er nok til at forhindre og forebygge plakk og hull i tennene. Noen fluorskyll har imidlertid satt opp fluormengden til 2.000 ppm fluor for å overstige fluorinnholdet i tannkremen.

Rediger Slett

Dine individuelle behov avgjør om du skal anvende munnskyll. For at få det optimale ut av tannpastaens fluorinnhold, er det viktig at du hverken anvender munnskyllevæske, spiser eller drikker en halv time etter tannpuss. Derfor bør du ikke anvende munnskyll i forbindelse med tannpussen, hvis du ønsker en effektiv virkning av tannkremen, for den fortynder fluorkonsentrasjonen. Det anbefales dermed at munnskyll foregår på et tidspunkt utenom den daglige tannpussen.

Hvis formålet er å forhindre dårlig ånde, bør du først konsultere tannlegen din for å finne frem til den egentlige årsaken. En tannlege kan avklare hvorfor du har dårlig ånde og foreslå en langsiktig løsning. Dårlig ånde skyldes oftest bakterier på tenner og tungen, derfor kan du typisk unngå dårlig ånde ved å børste tungen din og gane under den daglige tannpussen, eller du kan anvende en tungeskrape. Du kan lese mer om tannpuss her.

 

Rediger Slett

Munnskyll er beregnet til å skylle munnen og skal derfor ikke svelges, men spyttes ut. Nedenfor er det listet opp retningslinjer for anvendelse av de fleste varianter av munnskyll:

  • Dosér den anbefalte mengde som foreskrevet på emballasjen.
  • Ta munnskyllevæsken i munnen.
  • Skyll munnen i 20-30 sek. ved å gurgle og fordele væsken rundt i hele munnen.
  • Spytt væsken ut.

Er det angitt en annen fremgangsmetode på din munnskyll, skal du følge retningslinjene til produsenten av din munnskyll.

Rediger Slett

Sammensetningen av munnskyllemidler er omfattet av kosmetikklovgivningen hvilket betyr at produktet ikke må være skadelig for brukeren, men samtidig er det det eneste kravet som stilles. Det betyr at produktet i prinsippet ikke behøver å virke som lovet på etiketten. Ytterligere er det begrensede forskningsresultater som kan bevise at munnskyllevæsker effektivt fjerner bakterier i munnhulen.

Hvis du anvender munnskyll, bør du være oppmerksom på hva produktet inneholder, da noen skader mere enn de gavner. Du bør benytte munnskyll uten alkohol, da dette konserveringsmiddel kan irritere slimhinnen. Ved overforbruk av munnskyllevæsker med en høy alkoholprosent kan du risikere å få en fortykket slimhinne i munnhulen.

Det er viktig å poengtere at munnskyll ikke erstatter den daglige tannpussen eller rengjøring av tannmellomrommene, men kun fungerer som et midlertidig supplement til å opprettholde en god munnhygiene.

Rediger Slett